Yhteystiedot:
info@refluksilapset.fi

Refluksilapset ry:n kotisivut:
www.refluksilapset.fi

   

 

Imetysohjaus

  • Rintaruokituilla refluksivauvoilla on todettu vähemmän vakavia ja voimakkuudeltaan lievempiä refluksikohtauksia kuin korvikkeella ruokituilla. Syynä tähän on rintamaidon helpompi sulavuus ja nopeampi siirtyminen vatsalaukusta suolistoon kuin korvikkeilla. Tämä on merkittävää koska vatsalaukun tyhjenemisen hitaus yleensä provosoi refluksia. Mitä vähemmän aikaa maito viipyy vatsalaukussa, sen vähemmän sillä on mahdollisuuksia nousta takaisin ruokatorveen. Rintamaito myös ärsyttää ruokatorvea vähemmän kuin korvikkeet.

  • Aina imetys ei kuitenkaan onnistu vauvan syömisvaikeuksien tai allergioiden takia.

  • Toiset refluksivauvat haluavat imetystä hyvin usein, jopa jatkuvasti koska maito itsessään toimii vatsahappojen neutralisoijana ja toisaalta rinnan imeminen rauhoittaa ja lohduttaa vauvaa. Kääntöpuolena on, että vauva saattaa syödä itsensä liian täyteen, mikä pahentaa refluksioireita. Tässä tapauksessa saattaa olla hyväksi rajoittaa imetyksiä ja tarjota rintaa vain 2-3 tunnin välein ja vain toisesta rinnasta kerrallaan.

  • Varovainen, mutta huolellinen röyhtäyttäminen imetyksen lopuksi, mutta myös kesken syömisen voi helpottaa vauvan oloa. Röyhtäyttäessä vältä paineen tuottamista vauvan vatsaan (eli ei röyhtäytystä perinteisessä asennossa vauva olkapäällä!) mikä provosoi pulauttelua ja oksentelua. Monesti toimiva asento röyhtäytykseen on nostaa vauva sylissä pystyasentoon pitämällä vauvaa kainaloiden alta kiinni.
 

 

Refluksivauvan sopivan imetysasennon etsiminen saattaa estää maidon takaisinvirtausta:

ISTUEN: Refluksivauvaa imettäessään äidin kannattaisi kokeilla nojata itse hieman taaksepäin tyynyillä tukien ja kohottaa vauvaa hieman pystympään asentoon. Pystyasento helpottaa maitoa pysymään vatsalaukussa ja vähentää takaisinvirtausta. Pystympään asentoon refluksivauvan saa myös seuraavalla tavalla: istuessaan sohvalla tai tuolilla äiti nostaa toisen jalkansa korokkeelle, ottaa imetystyynyn syliin ja tukee vauvan sen päälle kasvot ylöspäin (ei rintaan päin) ylävartalo koholla.

MAKUULLA: Refluksivauvaa imetettäessä äidin kannattaa kokeilla asettautumista makaamaan selälleen (tyynyillä kevyesti tukien päätä ja yläselkää) ja asettaa vauva rintakehänsä ja vatsansa päälle vatsalleen. Vauva siis imee kasvot alaspäin kohti rintaa. Tämä asento saattaa auttaa, mikäli vauva reagoi voimakkaasti maitosuihkuun tai jos vauvalla on tapana kakoa ja vetää maitoa henkeen. Kyljellään imettäessään äidin kannattaa tukea vauvan ylävartaloa pystympään käsivartensa avulla (vauva siis lepää äidin käsivarren päällä).