liity jaseneksi

LIITY JÄSENEKSI >>


Olemme facebookissa

Facebook -yhteisö
pienten lasten
vanhemmille >>

Facebook -yhteisö
isompien lasten
vanhemmille >>

Neuvolasivusto >>

Yhteystiedot:
info@refluksilapset.fi

 

Sivuston tekstit eivät korvaa lääkärin antamia neuvoja ja hoitoja, käänny tarvittaessa hoitohenkilökunnan puoleen.

 

 

   

 

Ai niin, se parisuhde

Pikkulapsivaihe haastaa vanhempien parisuhteen. Kun arki on kamppailua jaksamisesta, parisuhde meinaa jäädä unohduksiin. Ei vaan jaksa, ei ehdi. Vanhempien parisuhde voi olla kuitenkin se voima, joka pitää perhettä pystyssä.


Lue kymmenen ajatusta siitä, miten suhdetta voi hoitaa silloin, kun ei millään jaksaisi.

 1. Pikkulapsivaihe on haastavaa aikaa. Vaiheen erikoisuuden myöntäminen saattaa joskus helpottaa: nyt on tällainen ajanjakso, jolloin vanhempien keskinäinen suhde jää pakostikin taka-alalle. Harva parisuhde elää juuri tässä kohdin suurinta kukoistusvaihettaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että parisuhde olisi huono. Tätä vaihetta seuraavat uudet ajanjaksot, jolloin vanhemmille ja suhteen hoidolle jää taas enemmän aikaa. Tässä kohdin kuuluisa sitoutuminen on huipussaan.
  Kun lapsi on pieni ja vielä sairas, lapsen hoito vie paljon aikaa ja energiaa. Voi olla tarpeen sanoa ihan ääneen, että nyt lapsen tarpeille tuleekin antaa aikaa. Aikuisten kaikki tarpeet eivät voi joka päivä toteutua
 2. Koko elämä ei ole yhtä kuin refluksitauti. Pitäkää refluksivapaita päiviä kaksin ja koko perheen kesken. Näinä hetkinä ei puhuta sanaakaan refluksista. Mitä muuta lapsenne onkaan kuin refluksilapsi? Mitä muita asioita teidän elämässänne on? Mille asioille haluaisit antaa enemmän tilaa perheessä ja parisuhteessa sitten, kun refluksi hellittää? Voisiko niille raivata pikkuisen tilaa jo nyt?
 3. Yllättäen voi käydä niin, että toinen perheestä kantaa vastuun kaikista lapseen liittyvistä asioista. Se, joka on enemmän sisällä refluksin hoidossa, ei ehkä haluakaan luopua asiantuntijan asemastaan. Toinen voi olla helpottunut, mutta kokea itsensä myös ulkopuoliseksi.
 4. Voisiko tilannetta tasata ja jakaa molemmille omat vastuut? Toinen hoitaa lapsen lääkäriajat, toinen hoitopaikkakuviot? Mahdollisuuksien mukaan lääkärissä ja neuvolassa kannattaa käydä yhdessä. Silloin lasten hoitamisesta tulee yhteisempi juttu, ja molemmat ymmärtävät paremmin lapsen käytöstä ja sen syitä. Molemmilla on myös oma tapansa olla lapsen kanssa. Mitä kehuja siitä voisi toiselle antaa.
 5. Parisuhteelle olisi hyvä löytyä joku säännöllinen aika, vaikka pienikin hetki. Jotkut pariskunnat laittavat ajan ihan kalenteriin: parisuhdeilta on joka tiistai-ilta tai joka kuun ensimmäinen lauantai, päiväunien aikaan. Jotkut pujahtavat saunaan aina kuin mahdollista, toiset käyttävät automatkat hyväkseen.
  Parisuhdeaika ei tarkoita aina kynttiläillallisia. Se voi tarkoittaa ihan vaan vierekkäin istumista ja hiljaa oloa. Tärkeintä on, että pari kohtaa ja antaa aikaa yhdessäololle. Kysyy välillä, mitä toiselle kuuluu.
 6. Varsinkaan pientä refluksilasta ei ole helppo jättää hoitoon muille kuin niille, jotka ymmärtävät taudista ja lapsen oireista. Toisinaan voi olla, että näitä ihmisiä on hyvin vähän. Vanhemmat voivat kokea olevansa yksin sairauden kanssa. Ketkä kaikki kuuluvat teidän perheenne hoitorinkiin? Voisiko siihen ”kouluttaa” jonkun uuden ihmisen? Jos asia ei vielä ole ajankohtaista, kuka voisi olla tämä henkilö, jota vähitellen totuttaisi lapseen ja hänen tarpeisiinsa?
 7. Parisuhteen hoitamista on myös se, että antaa toiselle omaa aikaa, päästää toisen kavereita tapaamaan tai jumppaamaan. Arvostatte sillä toisianne ja toistenne jaksamista. Parisuhteen hoitamista on sekin, että molemmat huolehtivat toisen nukkumisesta. Saahan kumpikin nukkua edes joskus mahdollisimman pitkän yöunen? Jaksaisiko joka päivä sanoa yhden hyvän asian toiselle.
  Vai jaksaisiko joka päivä halata ja antaa suukon? Olisiko se minimi, josta huolehtisi? Mikä olisi teidän miniminne?
 8. Nyt jos koskaan tarvitaan oikeat riitelyvälineet. Vanha ohje ei ole huono: vaihda ”aina sinä” muotoon ”minua harmittaa, kun”.
 9. Toinen saattaa kaivata enemmän keskustelua, toinen seksiä. Joskus tilanne ei muutu, mutta se paranee, jos erilaiset tarpeet sanotaan ääneen. Sitä kautta toisen toiveet saavat arvostusta. Tätä kautta on mahdollista sanoittaa myös sitä, mikä juuri nyt on mahdollista meidän suhteessamme.
 10. Tiukkoina aikoina on hyvä palauttaa mieleen, mihin toisessa aikanaan rakastuikaan. Mitä teitte yhdessä, missä kävitte? Voisiko jollain tärkeällä paikalla käydä vaikka iltakävelyllä? Valuisiko menneestä jotain hyvää tähän hetkeen?

Anne Kinturi
Anja Nwose

(Kirjoittajat pohtivat työkseen vanhemmuutta ja perheiden elämää.)