REFLUKSILAPSEN HOITO

Refluksilapsen hoito

Konservatiivisella hoidolla voidaan hoitaa suurin osa pienten lasten ja imeväisten refluksista. Hoidon tavoitteena on tällöin pitää kurissa refluksi ja sen komplikaatiot kunnes iän mukana tapahtuva ruokatorven sulkijan toiminnan parantuminen ja suoliston kypsyminen ovat helpottaneet refluksioireilua.

Osalla lapsia oireet ovat kuitenkin hankalampia tai jatkuvat vielä toisen ikävuoden jälkeen. Silloin on syytä miettiä muita keinoja refluksioireilun hallinnassa pitämiseen.

1. Konservatiivinen hoito

Refluksin itsehoito

Asentohoidossa periaatteena on pitää lapsen ruokatorvi mahalaukkua korkeammalle, jolloin painovoima estää mahan sisältöä nousemasta ylöspäin. Vauvoja kannattaa pitää mahdollisimman paljon pystyasennossa. Tärkeintä tämä on syöttöjen jälkeen. Toinen tärkeä sääntö on muistaa välttää paineen tuottamista vauvan tai lapsen vatsaan ja erityisesti vasemmalle puolelle. (ks. vauvan hoito arjessa -osio).

Kohoasento myös nukkuessa on tärkeää, korotuksen tulisi olla ainakin 30 astetta. Käytettävissä on erilaisia kiilatyynyjä, joita voi laittaa sängyn patjan alle, vaunuihin tai hoitopöydälle. Myös erilaiset sängynpäädyt korokkeet ovat yksi vaihtoehto.

Ravinnon paksuntamisesta sosemaiseksi pelkän maidon sijasta saattaa olla apua imeväisen refluksin hoidossa.

Toimiva ruokavalio on tärkeä osa refluksin hoitoa. Joillekin lapsille saavutetaan oireettomuus sopivan ruokavalion avulla. Toiset saattavat tarvita lisäksi esimerkiksi lääkehoitoa kausittain tai jatkuvammin. Eri ruoka-aineet voivat aiheuttaa tai pahentaa refluksia, mutta yleispäteviä ohjeita on mahdoton antaa. Käytännössä jokainen reagoi yksilöllisesti eri ruoka-aineisiin. Ruoka-aineet aiheuttavat tai pahentavat refluksia eri syistä. Lisää ruokavaliosta hoitomenetelmänä löydät ruokavalion merkitys- osiossa

Refluksioireilun taustalla saattaa olla ruoka-aineallergia. Lääkäreiden keskuudessa on arvioitu, että noin joka kolmannen tai peräti joka toisen refluksioireilun taustalla on ruoka-aineallergia.

2. Refluksitaudin lääkehoito

Refluksitaudin lääkehoidon tavoitteena on lieventää oireita ja parantaa mahdollinen ruokatorven tulehdus. Pitkä- aikaisen lääkityksen tavoitteena on löytää pienin lääkeannostus, jolla oireet pysyvät kurissa. Lääkkeet tehoavat yksilöllisesti, joten kaikki lääkkeet eivät toimi samalla tavalla kaikilla.

Refluksilääkkeet voidaan jakaa antasideihin jotka neutraloivat vatsahappoja, sukralfaatteihin jotka suojaavat ruokatorven limakalvoa ja estävät hapon aiheuttamaa limakalvovauriota, histamiinin H2-salpaajiin jotka vähentävät mahanesteen happamuutta ja siten hapon aiheuttamaa limakalvoärsytystä, protonipumpun salpaajiin (happosalpaajiin) jotka vähentävät suolahapon eritystä sekä prokineettisiin lääkkeisiin jotka lisäävät ruoansulatuskanavan peristaltiikka estäen tällä tavalla vatsansisällön nousua ruokatorveen.