REFLUKSI & OIREET

Refluksi vs. refluksitauti

Mitä refluksi on?

Refluksi voi olla kaikkea normaalista fysiologisesta ilmiöstä vaikeaoireiseen ja -hoitoiseen tautiin. Refluksi voi olla toisen sairauden liitännäisvaiva ja toisaalta refluksi itsessään voi aiheuttaa tai vaikeuttaa toisia sairauksia.

Refluksi tarkoittaa sitä, että mahan hapan sisältö pääsee virtaamaan ylöspäin takaisin ruokatorveen, kurkkuun, nieluun ja jopa suuhun asti. Väkevä neste, joka koostuu suolahaposta ja ruoansulatusentsyymeistä, aiheuttaa limakalvoärsytystä ja vaurioita, jotka johtavat mitä erilaisimpiin oireisiin. Nouseva neste voi olla myös ei-hapanta (ph on yli 4), joka voi kuitenkin aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin happamat nousut. Kyse on ennenkaikkea toiminnallisesta häiriöstä, ei vatsahapon liiallisesta määrästä.

Milloin kyseessä on refluksitauti?

Kun refluksioireet alkavat haitata normaalia elämää tai ne aiheuttavat lisäsairauksia, puhutaan yleensä ruokatorven refluksitaudista. Refluksitauti ei ole tautimuotona vain pientä ohimenevää poltetta rinnassa vaan se saattaa vaikuttaa merkittävästi jokapäiväisiin toimintoihin; nukkumiseen, syömiseen, yleiseen jaksamiseen ja sosiaaliseen elämään.

Refluksin pääsyy on ruokatorven alasulkijan aukeaminen väärään aikaan ja liian usein (varsinaista syntymekanismia ei tiedetä). Hyvin usein taustalla voi myös olla ruoka-aineallergia. Arviolta n. 3-7% lapsista kärsii refluksioireista. Lasten refluksi on erityisen ongelmallista vauvoilla ja pienillä lapsilla, jotka eivät pysty ilmaisemaan sanoin omia oireitaan. Vammaisilla lapsilla refluksia esiintyy enemmän ja vakavammin oirein.